Gezi Yazılarım Kampçılık Türkiye Yaşam Tarzım

Yalova, Sudüşen Şelalesi gezimiz

Bildiğiniz gibi artık 1 Mayıs Bakanlar Kurulu kararıyla “İşçi Bayramı – Emek ve Dayanışma Günü” olarak resmi tatil kapsamına alındı. Bu yıl Cuma gününe denk gelen bu tatili fırsatını değerlendirerek uzun zamandır görmek istediğim Sudüşen Şelalesi‘ne doğru yola çıktım. Pendik’ten 10.45 deniz otobüsü ile 45 dakikalık deniz yolculuğuyla Yalova’daydım. Sudüşen Şelalesi‘ne gidebilmek için Yalova’dan Termal minibüslerine binmek ve Üveyizpınar’da minibüsten inerek Sudüşen Şelalesi’ne doğru yürümek gerekiyor. Ama eğer Yalova‘dan alışveriş yapmadan çıktıysanız rahat alışveriş yapmak için Gökçedere köyünde bir alışveriş molası vermeniz iyi olacaktır. Burada hem kamp için ihtiyaçlarınızı karşılayabilir hem de köyde soluklanıp yemek yerlerinde karnınızı doyurabilirsiniz.

Yalova’nın turizm merkezi olan Termal; romatizma, sindirim sistemi, karaciğer, safra kesesi, böbrek rahatsızlıklarına faydalı kaplıcaları ile ünlüdür. İlçede yedi adet otel bulunmakta ve halkın çoğunluğu geçimini pansiyonculuk ile sağlamaktadır. Gökçedere’de Termal’e bağlı bir köy olup burada pansiyonculuk önemli bir yere sahiptir.

 

Eğer bir araçla yolculuk yapmıyorsanız Sudüşen Şelalesi’ne ulaşmak için Üveyizpınar‘dan inişli çıkışlı yaklaşık 8 km yol yürümeniz gerekiyor. Yolun tamamı asfalt ve yol üzerinde birkaç tane çeşme bulunuyor. Ayrıca şelaleden 2-3 km önce bir alabalık tesisi var. Burası kestane, ıhlamur, kızılağaç, kayın, gürgen gibi ağaçlarla dolu, baharda yeşilin her tonunu görebileceğiniz keyifli bir yol. Şelalenin olduğu sapağa geldiğimizde ne yazık ki şelalenin tabelası düşmüştü, burada dikkatli olmakta yarar var. Eğer siz de gittiğinizde tabelayı görmezseniz şelale tam Haydariye köyü yol ayrımının aşağısında kalıyor. Şelaleye ulaşmak için yol ayrımından yaklaşık 200mt kadar aşağıya inmeniz gerekiyor.

Yalova Su Düşen Şelalesi
Yalova Su Düşen Şelalesi

Sudüşen Şelalesi Kamp

Şelaleye yaklaştıkça bildik piknik kalıntıları yine her yerdeydi. Oysaki birçok yerde çöp kutusu vardı. Çantamı sırtımdan atıp şelaleye doğru kendimi attım. Tabii şelalenin suyu bu aylarda oldukça soğuk olduğu için girmek mümkün olmadı. Sadece ayaklarımı biraz serinletip yol yorgunluğumu atmama yaradı. Biraz dinlendikten sonra bu doğa güzelliğini fotoğraflamaya başladım.

Yalova Su Düşen Şelalesi'nin üst kısmında kamp kurulacak yerler var.
Yalova Su Düşen Şelalesi’nin üst kısmında kamp kurulacak yerler var.
Çadır içerisinde konserve pilaki keyfi.
Çadır içerisinde konserve pilaki keyfi.

Burada bir saat kadar oyalandıktan sonra artık çadırımı kurmalıydım. Ama bir sorun vardı. Gökçedere’de alışveriş yaparken ekmek almayı unutmuştum. Neyse ki orada pikniğe gelen genç arkadaşlar imdadıma yetiştiler ve artan ekmeklerini benimle paylaştılar. Siz siz olun listenizi tam yapın çünkü çevrede ekmek alacak yer olmadığı için sıkıntı çekebilirsiniz.

Sudüşen Şelalesi olduğu bölge itibariyle bu aylarda oldukça yağış alıyor. Kampımı kurmak için yer aradığım sırada hava bir açıp bir kapatıyordu ve bir süre sonra da yağmur çiselemeye başladı. Haydariye Köyü sapağından yukarıya doğru yürümeye başladım. Bir patika görüp oraya doğru yöneldim ama düz bir alan değildi. Dere kenarı çok güzel görünüyordu fakat burada da kamp kurabileceğim düz bir alan yoktu. Derenin karşına geçip, orada bir yer aramaya karar verdim. Fakat derenin suyu buz gibiydi. Paçaları sıvayıp, karşıya geçtim. Birkaç dakikalık arayıştan sonra daha öncede kamp yeri olarak kullanılan düz bir alan buldum. Tam çadırımı kurmaya başladım ki çiseleyen yağmur hızlandı. Çadırın içine girmemle sağanak yağmur indirmeye başladı. Dışarıya adım atamadığım için sıcak bir şey yapmanın imkanı yoktu. Konservelerle açlığımı giderip uykuya daldım. Gece bir ara yağmur dindi. Bu fırsatı değerlendirip bir sıcak çorba hazırladım, içip tekrar yattım.

Gece yağmur aralıklarla devam etti. Sabah kalktığımda yağmur dinmişti fakat hava yine bir açıp bir kapatıyordur. Hal böyle olunca kahvaltı edip hızla çadırımı ve çantamı toplayıp geri dönüşe geçtim. Çadırımı toplarken yine yağmur çiselemeye başladı. Yola çıktığımda tekrar sağanağa döndü. Neyseki  yolun yarısına gelmeden otostop çektiğim bir araç beni Termal’e kadar götürebileceğini söyledi. Böylece Sudüşen Şelalesi turumu biraz ıslak ama güzel bir şekilde bitirdim.

Yalova Sudüşen Şelalesi GPS Koordinatları:  40°34’422″N,  29° 08’561E

Kamp yaptığımız yerin GPS Koordinatları: 40° 34’380N, 29° 08’377E

Leave a comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

You may also like

Blog yazısı yazmak
Gezi Yazılarım

Epey uzun zaman olmuş yazmayalı..

Blog yazmak her ne kadar devamlılık gerektirse de bu aralar biraz boşladım yazmayı. Ama blog dünyası boş durmuyor tabii..Neler olmuş
Gezi Yazılarım

Ramazan Bayramı’nda ETSTUR ile Likya Turu Macerası

ETStur ile bir Ramazan Bayramı turu hikayesi.. Bayramınız nasıl geçti? Yediğiniz, içtiğiniz size kalsın gezdiğinizi gördüğünüzü anlatın bakalım. Durun !!