Faydalı Bilgiler

Kolay schengen vizesi alma sanatı

Schengen vizesi alma sanatı

Kolay vize alma” diye bir şey yok tabii ki, üzgünüm. 🙁 Ama neden böyle bir başlık atıp sizi buraya çektiğimi anlatayım. Yazıyı sonuna kadar okursanız vize alırken yararlandığım pek çok dikkat edilmesi gereken detayı size anlatacağım.

Son zamanlarda Schengen vizesi yurt dışına çıkacak bizler için korkulu bir hal aldığını biliyorum. ‘Acaba vize verecekler mi?’, ‘ne kadar süreli verecekler?’, ‘ya red yersem’ gibi soruların yanında sosyal medyada hızlı yayılan ‘ben o kadar evrak verdim ama red yedim’, ‘vizem çıktı ama bir haftalık verdiler’, ‘Amerika herkese red veriyormuş’, ‘Yunanistan’dan başvur, uzun süreli alırsın’ gibi şehir efsanesine dönüşen kişiden kişiye değişen vize başvuru sonuçları sizin de korkulu rüyanız olmadan önce derin bir nefis alın, sakin olun. Özellikle ilk kez vize alacaksanız siz iki kere sakin olun.

Çoğu zaman konsolosluktan konsolosluğa bile değişebilen vize için gerekli evraklar listesini istedikleri şekilde onlara sunduğunuz sürece ‘kısa süreli olur, az girişli olur’ ama her halükarda vizenizi alacağınızı düşünüyorum. Tabii ki istisna durumlar hariç. Bugüne kadar Fransa, Yunanistan, Hollanda, İtalya ve Danimarka olmak üzere birçok kez vize başvurusunda bulundum. Henüz daha 6 ayın üzerine çıkabilmiş değilim ama istediğim vizeyi her seferinde aldım. Vize almanın ilk aşaması pasaport başvurusu yapar gibi evrak toplamaktan geçiyor.

Aslında burada size yol gösterme niyetinde değilim çünkü internette milyon tane blogta ve sitede bu detaylar var. Ama siz siz olun güvenilir ve güncel kaynaklardan bilgi edinmeye bakın. Eğer zamanınız varsa başvurunuzu kendiniz yapın, hem tecrübelenirsiniz hem de Schengen vizesi ve yetkili acente hizmet bedeline ekstra farklı bir ücrette ödemezsiniz cebinize kalır. Tabii tercih sizin ☺

Danimarka çok girişli vize örneği
Danimarka çok girişli vize örneği

Schengen vizesi evraklarını dikkatli hazırlayın

Vize evrakları her geçen gün değişiyor ve çeşitleniyor. Bu yazıyı yazma sebebim de aslında tam da bu. Uzun süredir ilk kez alacağım bir vize için başvurumu kendim yapmadım. Davetli olduğum firma vizemi alacağı için acente aracılığıyla vize işlemlerini sürdürüyoruz. Pasaport, vize formu, gerekli evraklar listesi, iki fotoğraf, dilekçeler…Hepsi her zaman hazırladığım belgeler ve her şey tamam gibi ama evraklarımı acenteye ulaştırdığımın ertesi günü evraklarımın eksik olduğuyla ilgili mail geliyor. Peki nedir o evraklar?

– Barkodlu SGK Hizmet Dökümü (e-devlet linki için tıklayın)
– Bakiyeli Banka Hesabı
– Faaliyet Belgesi

Eee… ‘Bunları vermiştim ama ben’… Maalesef artık barkodlu döküme geçilmiş ve e-devletten barkodlu almak gerekiyormuş. Banka hesabında da en az 5.000 TL olması iyi olurmuş. Faaliyet belgesi eğer bizim almış olduğumuz gibi e-imzalı ise başvuru tarihi ile belge tarihi arasının 1 ayı geçmemesi gerekiyormuş.

Anlayacağınız gerçekten bu vize alma işi bir sanat olma yönünde gidiyor. Ne kadar dikkat ederseniz bir şey çıkabiliyor. Vize ücretleri de döviz kuruna endeksli olunca yanlış evraklar yüzünden red edilen vizeye mi yanmalı yoksa boşa giden paralara mı? Siz karar verin. En güzeli tüm evrakları itinayla toparlamak, eğer kendinize güvenmiyorsanız bir bilenden yardım almak ya da bu işi profesyonellere bırakmak en güzeli.

Bakalım acenteyle aldığım bu vize ne kadar süreli olacak. Çıktığında buraya yazacağım ☺

Leave a comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

You may also like

Faydalı Bilgiler

Sultan kayıkları ile boğaz turu

Osmanlı döneminde sultanların Haliç ve boğaz sularında sefaya çıktığı sultan kayıkları tekrar hayat buldu. O günlerdeki keyfi, zevki yaşamak ister
interrail bileti
Faydalı Bilgiler

Interrail, hiç aklınızdan geçmedi mi ?

Interrail Avrupa demiryollarına üye ülkelerde geçerli, bilet sahibine birçok ülkeyi birarada uygun fiyatla gezebilme fırsatı sağlayan bir biletleme sistemi.