Faydalı Bilgiler

Pasaport başvurusu hakkında

Dünyada gezilecek çok ülke var fakat yurt dışına çıkmak şehir değiştirmek kadar kolay değil. Öncelikle pasaport çıkartmak ve vize almak gerekiyor. Pasaport için istisnai durumlar var tabi. Örneğin K.K.T.C ve Gürcistan’a ülkeler arası anlaşma gereği nüfus cüzdanıyla girilebiliyor. Ama yine de birçok ülke için pasaport çıkarmak gerekiyor.

Pasaport başvurusu hakkında merak edilenler

Pasaport başvurusu nasıl yapılır? Nereye başvurmalı? Gerekli belgeler nelerdir?

Yeni pasaport almak, pasaport yeniletmek veya pasaport süresi uzatmak için yaşanılan ya da o an için bulunulan yerdeki en yakın il veya ilçe emniyet müdürlüğündeki pasaport bölümüne başvurmak gerekiyor. Başvuru öncesinde http://www.iem.gov.tr/ adresine girerek online pasaport başvurusu yapmak ve  randevu alınması gerekiyor. Randevu alındıktan sonra gerekli belgeler tamamlanarak şahsen başvuru yapılıyor.

Pasaport başvurusu için gerekli evraklar;

  • Nüfus cüzdanın aslı
  • İki adet son altı ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf
  • Cüzdan bedelinin ve harç bedelinin yatırıldığına dair ıslak imzalı dekont
  • Pasaport form dilekçesi
  • Varsa daha önceden alınan pasaportlar
  • Parmak izi (daha önce alındıysa gerek yok)

Siz de benim gibi sade vatandaşsanız size gerekli olan pasaport türü ülkemizde kullanılan Umuma Mahsus (bordo), Hususi (yeşil), Hizmet ve Diplomatik pasaport çeşitlerinden Umuma Mahsus pasaport olanı. Eğer devlet memuru veya kamu personeliyseniz hususi pasaport alabilir ve birçok yabancı ülkeye vizesiz giriş yapabilirsiniz.

Pasaport başvurusu ücreti ne kadar?

Pasaportumu 2011 yılında yenilediğim de 10 yıllık için 333,80 TL ödedim. 4 yılda %50 artmış. Her yıl olduğu gibi 2015 yılında da pasaport ücretleri değişti.

Pasaport başvurusu ücretleri;

Pasaport cüzdan bedeli: 82,5 TL (87.5 TL)
– 6 aylık: 105,8 TL (111.70 TL)
– 1 yıllık: 154,7 TL (163.30 TL)
– 2 yıllık: 254,4 TL (266.40 TL)
– 3 yıllık: 358,4 TL (378.30 TL)
– 4/10 yıllık: 505 TL (533.10 TL)
*Parantez içinde yazılan fiyatlar 2016 Pasaport defter ve harç bedelleridir.

Pasaport alırken dikkat etmeniz gerekenler;

  • Ne yazık ki ülkemizde dünyadaki en pahalı pasaport ücretini ödüyoruz. Her yıl defter ücretine ve harçlara zam geliyor. Bu nedenle pasaport alırken bütçenizi biraz zorlayıp uzun süreli pasaportu almakta fayda var.
  • Yurt dışına çıkış tarihleriniz yaz aylarına, bayramlara ya da Hac gibi önemli bir zamana denk geliyorsa, planladığınız tarihten önce pasaportunuzu çıkartmanızda fayda var. Bu zamanlarda emniyet müdürlüklerinde ekstra bir pasaport yoğunluk olduğu unutulmamalı.
  • Pasaport defter bedelleri “pasaport defter bedeli”, kaç yıllık olacağına göre harç bedeliyse “e-pasaport harç bedeli” adı altında yatırılmalı ve alınacak dekontlar da mutlaka TC kimlik numarası, ad ve soyadı kontrol edilmeli.

Pasaport ne kadar sürede çıkıyor?

Başvurudan 6-7 gün sonra başvuru sırasında belirttiğiniz adrese P.T.T aracılığıyla gönderiliyor.
Güncel pasaport bilgileri için mutlaka pasaport almadan e-pasaport sitesini ziyaret etmeyi unutmayın.

2 Comments

  1. Avatar

    Ayhan KORKMAZ

    01 Mart 2015

    Gerçekten pasaport alma süreci tecrübeli olmayanlar için biraz sıkıntılı olabiliyor. Ama asıl önemli nokta vize işlemlerini gerçekleştirmek 🙂

    • Avatar

      gezginruhi

      01 Mart 2015

      Evet, maalesef vize konusu pasaporttan daha sıkıcı bir hal alabiliyor. Pasaport süreleri kadar uzun süreli vize verseler ne güzel olur. Ama bu da zor. 🙂

Leave a comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

You may also like

Faydalı Bilgiler

Sultan kayıkları ile boğaz turu

Osmanlı döneminde sultanların Haliç ve boğaz sularında sefaya çıktığı sultan kayıkları tekrar hayat buldu. O günlerdeki keyfi, zevki yaşamak ister
interrail bileti
Faydalı Bilgiler

Interrail, hiç aklınızdan geçmedi mi ?

Interrail Avrupa demiryollarına üye ülkelerde geçerli, bilet sahibine birçok ülkeyi birarada uygun fiyatla gezebilme fırsatı sağlayan bir biletleme sistemi.