Rengarenk doğasıyla yılın her günü farklı görüntüler veren Yedigöller Tabiat Parkı doğa harikası Bolu’nun güzelliklerinde sadece bir tanesi.
Bolu ‘da yer alan Yedigöller’i çok sever, her fırsatta gitmeye çalışırım. Ortaokul arkadaşlarım da benimle aynı düşüncede olunca kısa bir sürede düşüncemizi eyleme geçirerek Deep Nature ile Bolu ‘nun görülecek yerlerinden olan Aladağlar, Gölcük ve Yedigöller Tabiat Parkı turu için anlaştık. Bu ikinci tur deneyimim olacaktı. Birincisini ETS ile bayram tatilinde tatmıştım fakat gerek otelimizin kötü oluşu gerekse ilk günkü aksaklıklar sebebiyle bu tur için pek içim rahat değildi. Bakalım tur şirketlerine olan ön yargımı bu turda yıkabilecek miydim?
Cuma akşamı Deep Nature’ın minibüsünün bizi bineceğimiz yerden almasıyla yolculuğumuz başladı. Dört saatlik bir yolculuk sonrasında Bolu’da konaklayacağımız otelimize ulaştık ve dinlenmek için odalarımıza çekildik.Sadece askerde kalk ve kahvaltı saatleri olduğunu sanıyordum, meğersem turlarda da böyle saatler varmış. Saat 08.00’de kalktık ve kahvaltıya indik, sıkı bir kahvaltı sonrasında minibüsümüz 09.00’da hareket etti.
Bolu gezilecek yerler arasında ilk durağımız 30 Km güneydeki Bolu İzcilik Kampı’nın yanında yer alan Aladağ Göleti‘ydi. Göletinin çevresi sarı çamlarla dolu ve çok temiz bir havaya sahip. Göletin içerisinde Aynalı sazan başta olmak üzere farklı alabalık türleri yaşıyormuş. 6 Km olan göletin çevresini, iki saatlik normal bir tempoyla fotoğraf çeke çeke dolaştık. Göletin içerisinde balıkların haricinde kuşlar da bulunuyor. Her şey tam fotoğraflık. Ama göletin çevresini dolaşırken dikkatli olmakta da fayda var çünkü toprak gayet yumuşak ve kimi yerlerde bataklık halini almış.
Aladağ Göleti nerede?
Bolu Aladağ Göleti ’ni gezdikten sonra ikinci durağımız 13 km güneyindeki suni olarak yapılmış bir set gölü olan Gölcük. Burası Yedigöller, Yedigöller Tabiat Parkı diye Google görsellerde karşımıza çıkan yer; çok bilindik. Göl manzarası eşliğinde öğle yemeğimizi yedikten sonra Gölcük’ün etrafını dolaşıyoruz. Gölcük’ün etrafı 1,9 km uzunluğunda, Aladağ Göletine göre daha rahat yürünüyor çünkü gölet etrafında özel bir yürüyüş parkuru düzenlenmiş.
Bolu Gölcük Tabiat Parkı sonbaharda bir farklı güzel. Her yer rengarenk. Parkur üzerinde yürürken çam ve köknar ağaçlarının sonbahardaki dansı ve bu dansın göl üzerindeki yansımalarıysa insanı büyülüyor. Bu yürüyüşümüz fotoğraf molalarıyla birlikte yaklaşık bir saat sürüyor.

Yedigöller nerede ?
Turumuzun ikinci gün programının tamamını Yedigöller oluşturuyordu. Yedigöller, Bolu’nun 42 km kuzeyinde bulunuyor. Yollar asfalt olmadığı için bu yolculuğumuz yaklaşık 2,5 Saat sürüyor. Yol sizi ne kadar da yorsa etraftaki ağaçların renk geçişleri size bu yorgunluğu hissettirmiyor. Milli Park olarak korunan Yedigöller; Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl’den oluşuyor. Göllerin etrafı patika şeklinde ve herkesin yorulmadan dolaşılabileceği zorlukta. Gölleri dolaşırken Nazlı Göl’ün yakınında gördüğümüz Pisagor Ağacı’ndan bahsediyor rehberimiz. İlginç bir ağaç Yedigöller’deki Pisagor ağacı; tek ağaç dal salmış kök mü olmuş yoksa bir ağaç devrilmiş diğer ağaçlamı birleşmiş anlamak pek mümkün olmasa da doğa ana bize ilginç bir güzellik sunmuş. Göllerimizi dolanmaya devam ediyoruz. Sessiz ve sakin bünyesi, güzel manzaraları, değişik arazi şekilleri, yürüyüş yolları, şelaleleri, çeşitli cinste bitki ve ağaçlarla süslü yamaçlarıyla fevkalade dinlenme, fotoğraf çekme, spor yapma ve kamp kurma yeri Yedigöller Tabiat Parkı. Sonbaharda ise bitki örtüsünün kışa hazırlığı sebebiyle oluşturduğu renk cümbüşüyse çok güzel. Kamp için çok uygun olan Yedigöller içerisinde Orman Bakanlığı tesislerinin 40 yatak kapasitesine sahip bungalov evleri bulunuyor. Burada kalmak isterseniz öncelikle rezervasyonunuzu yaptırmak gerekiyor. (Rez. Tel: 0.312.2126300 / 2266). Tercihiniz çadır kurmaksa belli bir ücret karşılığı belirledikleri kamp alanı içerisinde çadır kurmanıza da müsaade ediyorlar.


Yedigöller’i tepeden görebileceğinizKapankaya Seyir Terası
Yol üzerinde Anıt Ağaç’a ve Kapankaya Seyir Terası ‘na uğruyoruz. Anıt Ağaç, dört kişinin zorlukla kollarını kavuşturabildiği kalınlıkta, 500 yaşında bir Karaçam (Pinus Negra). Anıt Ağacı görmek istiyorsanız, yoldan 500 metre yukarıya 10 dakikalık bir yürüyüş yapmanız gerekiyor. Kapankaya Seyir Terası ise 1298 m rakım ile Yedigölleri kuş bakışı görebileceğiniz en güzel nokta. Yedigöller’de tüm göllerin etrafı 4,5 km. Bu yürüyüş normal tempoda yaklaşık 1 saat 40 dakika sürüyor. Burada öğle yemeğinde mangalımızı yaptıktan ve biraz daha doğanın tadını çıkardıktan sonra İstanbul’a dönme vaktinin geldiğini anlıyor, yola koyuluyoruz.

Hafta sonunu, iki günde olsa, İstanbul’dan kaçarak bu güzel mekanlarda geçirdiğimiz için mutlu ve yorgun bir şekilde akşam kendimizi İstanbul’da buluyoruz.
Aladağlar – Gölcük – Yedigöller rotasını eğer turla gezmek istiyorsanız birkaç alternatif mevcut. Biz Deep Nature’i tercih ettik, bizim için güzel ve memnun edici bir tatil oldu.