Havada kuşlar gibi süzülmek ve onlar gibi özgür olmak… Bu eşsiz duyguları İstanbul’a en yakın Uçmakdere’de tandem yamaç paraşütü deneyimiyle yaşayabilirsiniz.
Gökyüzünde olmak önceleri akla biraz korkutucu gelse de havalandıktan bir süre sonra her şey normale döner ve ilk defa uçacaklar için korkuyla bilinmezlik yerini doyumsuz bir keyfe bırakır. Uçmakdere yamaç paraşütü deneyimi için birlikte uçtuğunuz pilotun bir manevrasıyla g-kuvveti adrenalinizi yükseltirken hayatı sorgulatır size. Ama korkmayın işini bilen usta kişilerle uçtuğunuz için alıştığınızda yere hiç inmek istemezsiniz ve havanın durumuna göre 30-45 dakika arasında gerçekleşen uçuş süresinin ne kadar çabuk bittiğini anlamazsınız bile. Çünkü uçmak özgürlüktür, keyiftir bulutları hissederek havada süzülmek.
İşte biz de eşsiz bir yamaç paraşütü keyfi yaşamak için bir pazar günü Uçmakdere’nin yolunu tuttuk. Önce Uçmakdere’ye girmeden güzel bir köy kahvaltısı yaptık. Sonra bizi Tekirdağ Doğa Sporları ve Havacılık Kulüp Başkanı ve Yamaç Paraşütü Eğitmeni Kadir Aksoy karşıladı. Kulübe ait cipe bindik ve yılan gibi S şeklinde virajlı bir yoldan tırmana tırmana 625 metre yükseklikteki uçuş pistimize ulaştık.
Uçmakdere, Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine bağlı tarihi Rum evlerinin bulunduğu bir köy. Ganoslar olarak anılan Ganos dağ silsilesinin içerisinde bulunan köy yamaç paraşütü haricinde trekking için de uygun birçok farklı rotaya sahip. Yıl boyunca kendiniz de gidebileceğiniz gibi son yıllarda birçok yürüyüş ve dağcılık kulübü de buraya düzenli yürüyüş etkinliği düzenliyor.
Açık havada Çanakkale’nin Karabiga kıyılarını ve Marmara Adası’nın hemen arkasına denk gelen Kapıdağ Yarımadası’nı rahatlıkla görüldüğü Uçmakdere’de tandem yamaç paraşütü ile görsel keyif yaşamak yerine yürümeyi tercih ederseniz 850 metre yükseklikteki seyir terasına mutlaka uğramalısınız.
İstanbul’a 185 km mesafedeki Uçmakdere, 2,5 – 3 saat süren yolculuk süresiyle İstanbul’a oldukça yakın ve araçlar ulaşımı da oldukça kolay. Tekirdağ Doğa Sporları ve Havacılık Kulübü, Kadir Aksoy tarafından 2007 yılında hem her yaştan uçmak isteyen herkesi gökyüzüyle tanıştırmak hem de yamaç paraşütü sporuna yeni pilotlar yetiştirmek için kurulmuş.

Uçmakdere Yamaç Paraşütü – Tandem ile uçuş hazırlıkları
Tandem ile uçuş hazırlıkları
Öğlene doğru pistte hazırlıklara başlıyoruz. Hava bulutlu, ne çok sıcak ne de soğuk fakat rüzgar uçuş için yeterli değil. Böyle bir durumda beklemekten başka şansınız yok. Bu nedenle hazırlıklı gelmekte fayda var. Bir termos, birkaç atıştırmalık güzel manzara karşısında sizi oyalayacaktır. Zaten uçmadan önce hava raporlarına bakıldığı, elimizde az çok rüzgarın ne zaman geleceği ve hangi açıdan geleceğiyle ilgili bilgiler olduğu için bekleyişimiz az sürüyor ve rüzgar tandem ile uçmakdere yamaç paraşütü deneyimi için uygun açıyla esmeye başlıyor. Kadir hoca ve ekipteki diğer pilot bize kalkışla ilgili verdiği brifing sormasında yavaş yavaş havalanmaya başlıyoruz. Fazla sayıda pilotumuz olmadığı için ilk uçan arkadaşlar bu keyfi ön sıradan tatma şansı yakalarken geride kalanlar onları fotoğraflıyor ve ilgiyle izliyor. Bende son grupta uçanlar arasındayım. Uçmaksa çok farklı bir şey. Deneyimlemeden anlamak pek mümkün değil. Mütiş bir deneyim.
Yalnız uyarayım. Pilotunuz ne kadar iyi olursa olsun ters bir rüzgar ya da yapılan bir hata her şeyi bir anda terse döndürebilir. Bizim uçuşlar sırasında şansız bir arkadaşımız birkaç kere kalkış yapamadıkları için pilotla birlikte çalılıklara giriyorlar fakat pes etmiyorlar ve ikinci denemenin sonunda havalanıyorlar. Sonuç birkaç sıyrık olsa da verdiği zevk dönüşte her şeyi unutturuyor.
Tekirdağ Uçmakdere Konaklama İmkanları
İstanbul’a yakın Uçmakdere’de ne yazık ki çok fazla konaklama imkanı bulunmuyor. Köyde pansiyonculuk yapan birkaç aile var. Köydeki kahveye uğrarsanız bu konuda sizi yönlendirebilirler.
Benim size tavsiyem gideceğiniz mevsime göre kamp atmanız. Kamp için hoşunuza giden uygun yer bakabileceğiniz gibi köyden yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki Çınar Kamping (Mocamp) ‘de tercih edebilirsiniz. Buraya 20 TL gibi bir ücret ödediğinizde denize sıfır, içeride tuvalet, su ve elektrik gibi imkanlardan ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Uçmakdere’ye ne zaman gitmeli?
Uçmakdere yaz aylarında oldukça kalabalık oluyor. Bu nedenle ilkbahar ya da sonbaharda gitmenizi tavsiye ederim. İlkbaharda doğanın uyanmasıyla birlikte yeşilin her tonunu yollarda görebilirsiniz. Mikro klima iklimine sahip vadiyi ıhlamur kokusu sarar, yamaçlar rengarenk çiçeklerle bir görsel şölen sunar. Sonbaharda yeşil yapraklar yerini sarı, kahverengi ve tonlarına bırakır ki bu da ayrı güzeldir. Kışın sahil kesimi nispeten ılıman olsa da tepelerde birçok yerde kar görülür.